Eindgebruiker

CertiQ biedt u de mogelijkheid direct inzicht te krijgen in de herkomst van elektriciteit door (kosteloos) een eindgebruikersaccount te openen. Hiermee speelt CertiQ in op een groeiende maatschappelijke behoefte aan meer transparantie over de bron van de energie die wordt verbruikt.

Nederlandse handelaren kunnen certificaten afboeken op uw eindgebruikersaccount door een unieke EAN-code te gebruiken die wordt uitgegeven door CertiQ tijdens registratie. Het afboeken van certificaten houdt in dat deze geclaimd worden ter onderbouwing van consumptie van elektriciteit. Wanneer er op een eindgebruikersaccount afgeboekt wordt is deze afboeking exclusief te claimen voor de consumptie van de eindgebruiker.

Een eindgebruiker kan inloggen via MyCertiQ en inzien welke afboekingen er gedaan zijn. Zo kan een eindgebruiker van de afgeboekte certificaten zien hoe de energie is opgewekt, waar, door welke productie-installatie en met welke energiebron. Volledig transparant dus.

Inloggen op MyCertiQ kan uitsluitend wanneer u in bezit bent van een eHerkenning account. Hiervoor is minimaal eHerkenning niveau EH1 nodig met een machtiging op de dienst "Producenten en Eindgebruikers" van CertiQ.

Wilt u een eindgebruikersaccount aanvragen? Hiervoor moet u in het bezit zijn van eHerkenning niveau EH1 met een machtiging op de genoemde dienst. Ga vervolgens via de link onderaan deze pagina naar het aanvraagformulier, log in met eHerkenning, vul het digitale formulier volledig in en door op akkoord te klikken wordt het formulier digitaal ondertekend.

Wilt u als intermediair namens een eindgebruiker een eindgebruikersaccount aanvragen, dan dient u als intermediair in het bezit te zijn van een eHerkenning ketenmachtiging ten gunste van de eindgebruiker. Daarmee machtigt de eindgebruiker een intermediair om namens hem een eindgebruikersaccount aan te vragen en in te loggen. Met gebruik van een ketenmachtiging van eHerkenning kan een eindgebruikersaccount aangevraagd worden op het KvK-nummer van de eindgebruiker.
Een eindgebruiker kan een ketenmachtiging voor de dienst "Producenten en Eindgebruikers" op niveau EH1 afgeven zonder zelf over eHerkenning te beschikken. Een intermediair moet om gebruik te kunnen maken van een ketenmachtiging zelf over een eHerkenning account met niveau EH3 beschikken.
Als intermediair met een ketenmachtiging kiest u bij het inloggen voor de rol van 'eindgebruiker'.

Het aanvragen van een ketenmachtiging kan gedaan worden bij een leverancier van eHerkenning. Voor meer informatie over eHerkenning en een ketenmachtiging en het aanvragen daarvan verwijzen we u naar de website van de Rijksoverheid www.eherkenning.nl/ketenmachtiging.

Aanvragen eindgebruikersaccount